Höns i trädgården

Intresset att skaffa höns har ökat, oavsett om du bor på landet eller i stan. Att ha höns i trädgården kan vara både roligt och givande för både barn och vuxna. Samtidigt kan de vara en nytta av att man kan bli självförsörjande med färska ägg. Om man väljer en köttrashöna kan man även få njuta av egenproducerat kött.

Fem goda skäl till att ha höns hemma

1. Självförsörjande på färska ägg
2. Familjens matrester kan ges till hönsen
3. Trevlig hobby som skapar aktivitet i trädgården
4. Utrotar sniglar på ett effektivt och miljövänligt sätt om de får gå lösa i trädgården
5. Ger bra gödsel för trädgården

Får man ha höns i tätbebyggt område?

Innan du bestämmer dig för att köpa höns bör du sätta dig in i de regler som gäller i din kommun.

Bor du inne i en stad tillåts du i regel att ha höns till husbehov, men det måste anmälas. Kontrollera vad som gäller i din kommun. Att ha en tupp bland sina hönor är inte nödvändigt för att få ägg, men en tupp håller ihop flocken förutom att han även befruktar äggen. I vissa kommuner råder tuppförbud och i andra måste man ha höns och tupp instängda i isolerat hus på natten för att inte riskera att störa grannar.

Överväganden innan du börjar

Höns behöver tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig fritt, sträcka ut sina vingar och utföra sina naturliga beteenden som att sprätta och picka. En bra tumregel är att ge minst 1 kvadratmeter utrymme per höna.

Beroende på ras, säsong och ålder värper en höna ca. 1 ägg per dag. Sedan kan du räkna ut hur många hönor du behöver om du vill bli självförsörjande.

Det finns ett antal forum på internet där du kan få massor av goda råd om val av ras och hönshållning i allmänhet. ”Vi som har höns” på Facebook är bara ett av flera forum.

Hönshuset

Vår rekommendation är att du väljer ett hönshus där du har enkel tillgång till foder och vatten. Det ska vara lätta att hålla rent och du ska enkelt komma åt att plocka äggen på ett sätt så att inte hönan rymmer. P.Lindberg säljer flera olika typer av hönshus, men vi vill rekommendera dig att välja ett som är tillräckligt stort för att du ska kunna gå inne i själva hönshuset. Det finns inget mer jobbigt än att behöva krypa runt.

Höns tål inte drag. Det är därför viktigt att hönshuset erbjuder frisk luft utan drag. Hönsen ska kunna gå ute året runt. Då måste kunna erbjuda ett hus som kan hålla plusgrader inne i huset även om det är minusgrader ute.

Du måste kunna erbjuda färskt vatten som inte fryser året runt.

Placera huset på en plats där det finns naturligt skydd och halvskugga. Vill du säkerställa en lång livslängd för träet kan du med fördel placera hönshuset på en sockel. Tänk på att säkra den så att inte skadedjur som rävar, råttor och liknande kan komma in till hönsen.


Så kommer du i gång

Vi har samlat några olika startpaket så att du enkelt och snabbt kan komma igång med att hålla höns i trädgården. Alla startpaketen bygger på ett tryggt och gediget hönshus, där du har enkel tillgång och inte behöver klättra in i hönsgården.

Huset är betsbehandlat så att det tål väderpåverkan. Huset kan utökas med extra moduler så att du får plats med det antal kycklingar du behöver. Så oavsett om din utgångspunkt är självförsörjning eller hönsuppfödning så passar huset och kan byggas ut om du skulle behöva det.

Startpaketen innehåller allt du behöver för att komma i gång. Det enda vi inte kan leverera är hönorna. Dem måste du skaffa själv.

 

STARTSET

Startset höns – Bas

 

Ett stort hönshus med hönsgård, foderautomat för 9 kg foder, 10 liters vattenautomat och 15 kg krossade snäckskal.

Visa produkt

Startset höns – Medium

 

Ett stort hönshus med hönsgård, foderautomat för 9 kg foder, 10 liters vattenautomat, 15 kg krossade snäckskal, 10 äggkartonger, två fodertunnor (som rymmer 8 kg) och ett extra värprede.

Visa produkt

Startset höns – Stort

 

Ett stort hönshus med hönsgård och en extra modul till hönsgården, foderautomat 9 kg, 10 liters vattenautomat, 15 kg krossade snäckskal, 10 äggkartonger, två fodertunnor (8 kg), ett extra värprede och en äggkläckningsmaskin med plats för 12 ägg.

Visa produkt

TILLBEHÖR

Här hittar du flera lämpliga produkter som är bra om du vill ha hobbyhöns i trädgården.

FODERSILO TILL FÅGEL

Visa produkt

AUTOMATISK LUCKÖPPNARE

Visa produkt

ELSTÄNGSELNÄT - HÖNS

Visa produkt

Se alla hönsprodukter

Se alla hönsprodukter