Så väljer du rätt kompostkvarn

 

Om du letar efter en kompostkvarn finns det några överväganden som du bör göra innan du köper. .

– Ska den användas i trädgården eller är det till större uppgifter?
– Hur tjocka grenar behöver den kunna flisa?
– Hur ofta behöver du använda kompostkvarnen?
– Ska den monteras på en traktor eller ska den ha en egen motor?

När du har en klar bild över dina behov blir det enklare att välja bland olika modeller och storlekar av kompostkvarnar. Här är några bra råd och rekommendationer.


Kompostkvarnar till trädgården

Om behovet är att flisa grenar och annat från trädgården, där grenens tjocklek inte överstiger 8 cm kan du klara dig med vår minsta motordrivna modell. Den klarar enkelt de uppgifter som vanligtvis uppstår under beskärnings- och trimningsarbeten under trädgårdssäsongen.

Om du behöver flisa grenar med en tjocklek på upp till 10 cm bör du titta på de lite större modellerna som är utrustade med en kraftigare motor. Den större motorn ger maskinen kraft att hantera större mängder och tjockare grenar. Den kan användas för uppgifter som sträcker sig bortom vanligt trädgårdsarbete.

 

Kompostkvarn - 6,5 HK

Visa produkt

 

Kompostkvarn med elstart - 15 HK

Visa produkt

 

Kompostkvarn med elstart - 15 HK

Visa produkt

Gemensamt för dessa maskiner är att de enkelt kan transporteras med en ATV, trädgårdstraktor eller annat fordon med standard dragkula. Det är viktigt att notera att maskinerna inte är godkända för att transporteras på allmän väg och deras maxhastighet är begränsad till 15 km/h.


 

Kompostkvarn för professionell användning

Om du har ett behov som sträcker sig långt utöver vad maskiner med egen motor kan hantera är lösningen en flishugg som monteras på din traktor. Vi har dem i flera olika storlekar beroende på hur tjocka grenar du behöver flisa och storleken på din traktor.

Modellen BX62RD kräver en traktor med en effekt på mellan 55-80 Hk och klarar grenar med en tjocklek på upp till 15 cm. Den mindre modellen BX42S klarar grenar med en tjocklek på upp till 10 cm och kräver en traktor med 25-45 Hk.


Hur fungerar en kompostkvarn?

En kompostkvarn består av en imatningstratt, ett set roterande knivar, en kontrakniv och ett utmatningsrör. På de mindre modellerna måste du själv mata in grenarna. De något större modellerna är vanligtvis utrustade med automatisk imatning, vilket gör processen mer effektiv och bekväm.

OBS! Om din kompostkvarn har en egen motor bör du se till att den står relativt plant när den används. Om maskinen står för snett kan du riskera att oljevaktens funktion stängs av och att motorn/maskinen börjar ryka kraftigt, eftersom olja kan sugas upp i förgasaren. Det är viktigt att upprätthålla korrekt inställning för att undvika dessa problem.

Underhåll

Alla våra kompostkvarnar kräver ett minimalt underhåll. Vi rekommenderar att du minst en gång om året kontrollerar olja, luftfilter och varje gång du använder maskinen bör du kontrollera kilremmarna. Glöm inte kontrollera att alla bultar är ordentligt åtdragna. Kontrollera också att knivarna är i gott skick och smörj efter behov i alla smörjnipplar. Det kommer att hjälpa till att hålla din kompostkvarn i gott skick och förlänga dess livslängd.

Om knivarna har blivit slöa bör du byta ut dem i stället för att slipa dem. Det kräver stor precision att slipa dem så att de fortfarande matchar motskäret på maskinen. Dessutom är nya knivar oftast relativt prisvärda, vilket gör det enklare och mer kostnadseffektivt att byta ut dem när de är slitna.


Vad kan flis användas till?

Udover at spare dig for at køre grenaffaldet på genbrugspladsen, kan du få glæde af flisen til mange formål. Alle vores flishuggere leverer flis i en størrelse, som er velegnet til eksempelvis

– Flis i trädgårdsbäddar för att bevara fukt och minska ogräs.
– Täckning av stigar och gångvägar för att förhindra ogräs och behålla en jämn yta.
– Iblandning i komposthögar för att öka nedbrytningen av organiskt material.
– Skapande av naturliga stigar i trädgården.
– Is- och halkbekämpning på vägar och gångvägar under vintermånaderna.
– Flisen från din flishuggare kan användas på många kreativa sätt för att förbättra din trädgård och hantera grönt avfall på ett miljövänligt sätt.
– Underlag i din hönsgård
 

Ju finare flisen är desto snabbare kommer den att brytas ned när den används som marktäckning i trädgårdsbäddar eller på gångvägar. Finare flis har en större yta som mikroorganismer kan agera på, och därför kan nedbrytningen ske snabbare. Det är viktigt att överväga den önskade nedbrytningstakten när du väljer flisstorlek. Det kan påverka hur ofta du behöver fylla på med ny flis och underhålla området.

Grov flis som vanligtvis produceras av traktormonterade flishuggare är lämpligt för att förhindra markerosion på sluttande områden. Det bryts ned långsammare än den finare flisen och är en effektiv lösning för att bevara marken och förhindra nedbrytning. Även om det kanske inte är lika dekorativt i en trädgård som den finare flisen, kan det vara ett värdefullt sätt för att bevara jorden och hantera erosionsproblem.

Flis har en utmärkt förmåga att hålla ogräset borta från trädgårdsbäddar och under häckar. För att uppnå en effektiv effekt bör du lägga ett lager på mellan 10-15 cm tjockt. Flisen kommer också att skydda dina växter från frost under vintermånaderna, eftersom den har en god isolerande förmåga. Det är en praktisk och mångsidig användning av flis i trädgården som kan hjälpa till att bevara växterna och minska ogräsproblemen.

 

Fallsäkring

Många använder också flis som en skydd runt/under lekredskap eftersom flisen är luftig och har en dämpande effekt. Du kan med fördel öka tjockleken på lagret till mer än 15 cm om du vill ha maximal effekt när det gäller stötdämpning och säkerhet. Det är en utmärkt användning av flis för att skapa en trygg och bekväm lekmiljö för barn.

Hållbarheten

Hållbarheten för träflis varierar beroende på faktorer som trädarten som flisen är tillverkad av och de rådande väderförhållandena. Generellt sett kan träflis förväntas hålla i cirka 4-7 år. Om flisen huvudsakligen består av bark, kommer hållbarheten vanligtvis att vara kortare, ungefär 3-4 år, innan det börjar brytas ned. Det är emellertid ovanligt att enbart använda bark som flismaterial. Det vanligaste är att använda träflis, som har bättre hållbarhet och kan ge bättre markförbättrings- och dekorativa egenskaper.