VILKEN HÖGTRYCKSTVÄTT SKA MAN VÄLJA?
 
En högtryckstvätt kan vara ett oumbärligt hjälpmedel om du ska tvätta bilen, spola rent jordbruksmaskiner, tvätta i stallet etc. Det finns ett enormt utbud av högtryckstvättar på marknaden, och det kan vara svårt att välja rätt. Här ger vi dig några goda råd om hur du hittar den som passar ditt användningsområde bäst. Det är främst kombinationen mellan maskinens kvalitet, tryck och vattenmängd som avgör vilken kategori de enskilda maskinerna tillhör.

Kategorier

På P. Lindberg säljer vi i första hand högtryckstvättar för professionellt eller semiprofessionellt bruk. Självklart har vi även ett fåtal maskiner i hobbykategorin om du har ett mindre behov och endast använder maskinen i en mer begränsad omfattning.

Vi delar in de olika maskinerna i dessa kategorier;

– Professionella tvättar
– Semi-professionella tvättar
– Hetvattentvättar
– Bensindrivna högtryckstvättar
– Hobbytvättar

PROFFESSIONELLA HÖGTRYCKSTVÄTTAR

Kännetecknande för denna kategori av högtryckstvättar är att de kan leverera en stor mängd vatten per minut och därmed utföra uppgiften under lägre tryck. Detta minskar belastningen på de ytor som rengörs, men du uppnår ändå den goda rengöringseffekten. Dessa maskiner är särskilt lämpliga för dig som till exempel behöver tvätta dina djurstallar.

Gruppen professionella maskiner är indelad i två kategorier; 32 ampere och 16 ampere.

32 ampere: Maskinerna som levererar störst mängd vatten kräver att din elinstallation är utrustad med en 32 ampere säkring. Här erbjuder vi IPC PW-C85 D2030P, som levererar hela 30 liter/minut.

16 ampere: Om din elinstallation har säkringar på max 16 ampere måste du minska vattenmängden lite. Här erbjuder vi ett brett urval, som består av modellerna IPC PW-C85D1521P och IPC PW-C55. Båda modellerna har en kapacitet på ca. 22 liter/minut. Vi har också en modell 9330 från KENT med samma vattenkapacitet.

SEMI-PROFFESSIONELLA HÖGTRYCKSTVÄTTAR

Kanske behöver du en tvätt som klarar tuffa uppgifter, men du känner att en professionell tvätt är lite väl mycket i förhållande till vad du vanligtvis tvättar och hur ofta det sker.

Då är en semi-professionell högtryckstvätt ett bra alternativ för dig. Denna kategori av maskiner presterar en något mindre mängd vatten per timme, men lämpar sig ändå för en lång rad uppgifter i vardagen. Du får fortfarande en kompetent tvätt som inte kostar fullt lika mycket som en högpresterande proffstvätt.

Urvalet består av flera modeller med olika kapacitet. Ta en titt på våra IPC PW-C45 eller IPC PW-C85 D1915 P. Båda dessa modeller är 3-fasmaskiner och levererar 15 liter/minut. PW-C45 levererar ett tryck mellan 30-190 bar, och PW-C85 D1915 P har ett tryck på 180 bar.

HETVATTENTVÄTTAR

Den här typen av högtryckstvätt värmer upp vattnet så att du lättare kan tvätta bort fett och olja från till exempel lantbruksredskap, traktorer, lastbilar m.m. Det är tvättar för det verkligt tuffa tvättuppdragen. När du väl har provat att tvätta feta, smutsiga föremål med en hetvattentvätt kommer du aldrig att vilja använda något annat igen.

Vårt urval består av två proffsmodeller från IPC i serien PW-H3545, som ger 13,3 liter/minut eller 15 liter/minut samt den semiprofessionella varianten PW-H10-1408.

BENSINDRIVNA HÖGTRYCKSTVÄTTAR

Om du behöver använda en tvätt på flera olika platser, till exempel på en tvättplats som ligger på avstånd från dina byggnader kan en bensindriven högtryckstvätt vara en perfekt lösning för dig. På så sätt är du också oberoende av tillgången till ström där du ska tvätta vilket ökar din rörelsefrihet och dina användningsmöjligheter.

Vi har en proffsmodell med 13 HK motor som levererar höga 18 liter/minut och en semiprofessionell modell med 6,5 HK motor med en kapacitet på knappt 10 liter/minut.

HOBBYTVÄTTAR

Om du bara använder din högtryckstvätt till enklare uppgifter kan en hobbymaskin vara en bra lösning för dig. Maskinerna är designade för att lösa uppgifter som att tvätta trädgårdsmöbler, bilen, altanen, växthuset eller liknande. Vi har två olika modeller i vårt sortiment – En från italienska IPC modell PW-22P med en vattenmängd på 8,3 liter/minut och en smidig batteridriven från Makita, modell DHW080ZK.


HÖGTRYCKSMUNSTYCKEN

När du byter munstycke i din högtryckstvätt är det viktigt att du väljer ett som matchar din maskins kapacitet. För det första måste den klara det tryck (antal bar) som din maskin tillhandahåller. Därefter är det väldigt viktigt att tvättmunstycket matchar antalet liter vatten per minut som din högtryckstvätt levererar. Det står i manualen och kan även finnas på själva maskinen.

Om du inte kan hitta ett munstycke som exakt motsvarar angivet antal liter per minut kan du välja ett munstycke med något större kapacitet. Tumregeln är att du maximalt får välja ett munstycke med 10% högre kapacitet. Använder du ett munstycke med ännu högre kapacitet tappar du trycket.

Vi har ett brett utbud av olika munstycken:


HÖGTRYCKSKOPPLINGAR

Det finns tre olika kopplingar för högtryckstvättar

– Snabbkoppling även kallad CN- eller HT-koppling
– Skruvkoppling
– Högtryckskoppling i rostfritt och stål
Här är en översikt som visar hur du kan omforma olika typer av kopplingar och gängor:
 

1/4" SNABBKOPPLINGAR

3/8" SNABBKOPPLINGAR

SKRUVKOPPLINGAR

HÖGTRYCKSKOPPLINGAR I STÅL

NIPPELMUFFAR OCH BRÖSTNIPPLAR