Vedklyvar
För vedklyvning rekommenderar vi vår storsäljare Turbo 7 ton, som är en elektrisk och mycket effektiv liten vedklyv som är lätt att använda. Turboklyven är en snabb vedklyv som klarar att klyva även stora stockar snabbt och effektivt. Denna klyv kan ta stockar med en längd på upp till 40 cm.
Den här varianten är vanlig som uthyrningsmaskin, men då denna modell är prisvärd, lätt att hantera och tar lite plats vid förvaring, så det kan snabbt löna sig att investera i en egen i stället för att hyra den till relativt dyra pengar.
Observera: Stockar med mycket kvistar (t.ex. fjällbjörk) behöver du räkna med att få klyva flera gånger. För att få upp vedklyven på en bra arbetshöjd rekommenderar vi att du köper den med vårt anpassade stativ, eller så kan du bygga upp den till en lämplig arbetshöjd med pallar under. Vi har även en hydraulisk vedklyv på 7 ton.
Även den här vedklyven är mycket kraftfull, men i och med att den drivs med hydraulik så blir returhastigheten långsammare än en variant som drivs mekaniskt och där returen sker via en fjäder och därmed blir otroligt snabb.
Föredrar du att klyva för hand så har vi även där några intressanta klyvalternativ, från bl a välkända Bahco och Logosol.
Flishuggare / kompostkvarn
Hur väljer jag rätt flishuggare?
När du ska välja en flishuggare eller kompostkvarn så är det några faktorer som spelar in:- Hur tjocka är grenarna som ska flisas?
- Hur ofta ska du använda flishuggen?
- Ska den monteras på en traktor, eller ska den drivas av egen motor?
Har du grenar och kvistar i trädgården som du årligen vill flisa upp så är vår 6,5 hk flishugg/kompostkvarn väldigt praktisk och lämplig. Det är en modell som är lätt att använda, underhålla och som klarar att flisa grenar upp till Ø 10 cm, men den optimala grovleken är 2-7 cm. OBS: Ta inte i för mycket på en gång. Maskinen har låg markfrigång, så den lämpar sig bäst för förflyttning på plant underlag.
Har du kanske en större mängd grenar, buskar och kvistar som du årligen behöver flisa upp från trädgården, skogskanter eller hagarna? Då har vi två olika modeller vi kan rekommendera. Den första är vår flishuggare på 15 hk som har både elstart och rekylstart. Det är en kraftfull maskin med vridbart utkast och utrustad med en knivtrumma där knivarna är utformade så att de fungerar som inmatare.
Den har också en dragstång så man kan förflytta den på ett praktiskt sätt.
En annan variant är flishuggare 15 hk. Denna har en rejäl konstruktion, också med både elstart och rekylstart, stora hjul och dragstång för transport med trädgårdstraktor eller ATV. En av fördelarna med denna är att du enkelt utan verktyg kan ta bort matartratten för att göra rent knivtrumman. Den är då säkrad så att den inte kan startas om inte tratten är ordentligt på plats igen. Den har vändbara knivar vilket gör att du har en extra uppsättning snabbt redo att användas. Denna flishuggare kan ta upp till 10 cm i diameter.
Har du kanske behov av en större flismaskin så har vi också varianter i olika storlekar för din traktor där flishuggaren monteras på 3-punktsfästet.
Stubbfräs
En stubbfräs är ett effektivt hjälpmedel när du har avverkat ett träd och vill få bort stubben från din trädgård eller hage. Om du tidigare har testat att ta bort en stubbe med hjälp av motorsåg och spade så vet du både hur tids- och kraftödande det är. För att minska på slitaget på kroppen och dessutom effektivisera det tuffa arbetet funderar många i stället på att hyra en stubbfräs, eller helt enkelt att köpa en ordentlig stubbfräs för att få jobbet gjort. Jord, sten och sand är faktorer så påverkar jobbet med, och livslängden på, en motorsåg. Arbetet med att ta bort stubbar och rötter är mycket lättare med rätt verktyg – t ex vår robusta och effektiva stubbfräs.
Vår stubbfräs är utrustad med nio hårdmetalltänder. De fräser effektivt bort stubben lager för lager genom att du flyttar fräshuvudet i sidled. Genom att du kan låsa ena däcksidan så blir arbetet enklare. Maskinen har ingen självdrift men är relativt lätt att flytta med de stora däcken.
Sågverk
Vill du såga upp dina egna plankor och byggmateriel? Vi har då ett flertal olika alternativ på mobila sågverk som gör det möjligt för dig att själv kapa upp ditt eget virke. På sågverken monterar du din motorsåg och kan enkelt ta med systemet till den plats där du vill såga upp ditt virke. Vi har några olika motorsågsmodeller som passar till våra sågverk. Vi rekommenderar dock minst en motorsåg med 50 cm blad och 51 cc motor. På sågen bör du använda en klyvkedja. Klyvkedjan ger en annan sågvinkel som optimerar så att sågningen sker så lätt och rätt som möjligt och för att kraften från sågen ska utnyttjas på bästa sätt.
Till ditt sågverk kan du också komplettera med en eller flera styrskenor som kan kombineras tillsammans till önskad längd. Vill du kombinera flera styrskenor behöver du även en montagedel. Som tillbehör har vi också ett dragsystem, som avsevärt minskar din kroppsbelastning och underlättar sågarbetet.
Motorsåg
En motorsåg är alltid en praktiskt maskin för dina skogs-, ved-, gårds- och trädgårdsuppdrag. Vi har kraftfulla bensinmotorsågar med olika bladlängder för arbetet i skogen eller till ditt sågverk, eller elektrisk motorsågar för att beskärning av träd och buskar i trädgården.
Vi har även sågar med teleskopskaft för de tillfällen du behöver kapa grenar högt upp. Vår bensindrivna teleskopiska toppsåg är en riktigt populär maskin som med sitt 12” svärd ger dig en förlängd arbetslängd på 2,5 till 4,0 meter från kroppen. Fler varianter hittar du här.
Se våra motorsågar här
Vilken såg ska jag välja?
Motorsåg | Sågkedja | Klyvkedja | Svärd |
Oleo-Mac, 63,4 cc | 3/8”, 72 led | Klyvkedja, 3/8” | 20” – Oleo-Mac |
Motorsåg, 61,5 cc | 220”/50 cm, 78 led | Klyvkedja 325 | 20” – Oregon |
Motorsåg, 50cc | 18”/45 cm, 72 led | Nr. 4 - 18”/45 cm | |
Motorsåg, 45cc | 16”/40 cm, 66 led |
Vi rekommenderar att du använder alkylatbensin för alla nya sågar.
Alla våra motorsågar levereras med kedjebroms som en säkerhetsåtgärd. För att undvika "kast", som är den vanligaste orsaken till olyckor vid användning av motorsåg, är det viktigaste arbetstekniken. Genom att använda sågen på rätt sätt minskar risken för olyckor.
- Ha en bra arbetsställning med böjda knän och placera vänster fot framåt. Du bör alltid vara beredd på att dra dig snabbt tillbaka när du fäller ett träd, så se till att du har en öppen utrymningsväg, och att det är rent runt benen så att du inte snubblar.
- Var uppmärksam på att du bör undvika att ha kedjan i drift när du förflyttar dig.
- Ha ett stadigt grepp om handtagen och placera tummen under det främre handtaget. Detta för att motverka kraften om du skulle få kast på sågen.
- Sätt dig in och beakta noggrant säkerhetsinstruktionerna för din motorsåg.
- Kontrollera trädets fallriktning. Om du är osäker på hur du ska jobba på ett säkert sätt rekommenderar vi att du sätter dig in i principerna säker avverkning, eller anmäler dig till en kurs i hur du använder din motorsåg. Även om man "bara måste hugga ner ett träd i trädgården" så bör man uppmärksamma riskerna.
- Håll kedjan vass. Kedjan bör slipas ofta, helst varje gång du fyller på kedjeolja. Detta ger inte bara effektivare sågning, utan förhindrar även kast i sågen. Vi rekommenderar en elektrisk kedjeslipare för att säkerställa korrekt slipning, på ett enkelt sätt.
Kapsåg
Har du många grenar, och mindre träd som du vill använda till ved, är en elektrisk vedkapsåg ett bra verktyg. Med en kapsåg, eller vedsåg som man också kan kalla det, kan du snabbt kapa upp stora mängder ved på ett säkert och effektivt sätt. Hårdmetallsågblad är gjorda för att hålla och levererar snabba snitt varje gång.
För att säkerställa att du får en bra arbetsställning eller kanske har mycket ved som årligen ska kapas upp kan det vara värt att ta en titt på våra kapsågar med tippbord som finns i olika utföranden, beroende på vad som passar dig bäst.
Se våra vedkapar
Övrig utrustning
I ditt arbete med skog och ved så finns det ett stort urval av praktiska och lämpliga hjälpmedel och redskap som underlättar arbetet eller som hjälper dig med lagring och hantering av din ved.
P. Lindberg har ett stort utbud av det du behöver både före och efter fällning av ett träd. Se vårt utbud av vedsäckar och säckkanaler, vedförråd, kedjeslipare, hörselskydd, sågbockar och mycket mer här.
Ofta ställda frågor - faq
Motorsåg
Hur startar man en motorsåg?
Om du inte har erfarenhet av hur man startar en bensindriven motorsåg kan det vara lite svårt att få i gång den. Här är några tips på hur du enkelt startar en motorsåg.
Om din motorsåg är utrustad med en primerkula kan du följa stegen nedan:
- Tryck på primerkulan tre till fyra gånger tills förgasaren har fått bränsle.
- Flytta start/stopp-omkopplaren för att starta.
- Aktivera choken helt.
- Dra i startsnöret två gånger.
- Inaktivera choken.
- Ge full gas och dra i startsnöret så startar sågen.
Om din såg inte har en primerkula, måste du göra det så här:
- Flytta start/stopp-omkopplaren för att starta.
- Aktivera choken helt.
- Dra i startsnöret tills motorn ger första tecken på start.
- Inaktivera choken.
- Dra i startsnöret och sågen startar.
Om du trots alla dina ansträngningar fortfarande inte kan få motorsågen att starta kan det vara något som är fel. Här är några tips om hur du själv kan hitta felet:
- Kontrollera att bränsle är påfyllt, att start-/stoppknappen är i startläge och att tändhatten sitter korrekt på tändstiftet.
- Kontrollera luftfiltret. Om det inte är rent får den inte tillräckligt med luft och bränsle. Rengör filtret vid behov.
- Kontrollera om tändstiftet är blött av bensin. Om det inte är det, och luftfiltret är rent, ligger felet i bränsletillförseln. Kontrollera att bränsleledningen är oskadad och att filtret i änden av slangen i bränsletanken är nere i bränslet.
- Kontrollera även om det finns ett hål i primerkulan. Om allt runt slangen och primerkulan är OK kan felet ligga i förgasaren. Du kan välja att själv fortsätta felsökning av förgasaren, men ofta är en ny en både snabb och prisvärd lösning. Kom ihåg att rengöra sågen efter användning.
- Blås rent med tryckluft vid behov.
Hur mäts svärdets längd på en motorsåg?
Du mäter svärdets längd genom att mäta den synliga delen av svärdet när den är monterad på sågen. I många fall anges längden på svärdets markering. Detsamma gäller spårvidden.
Mobila sågverk
Hur lång svärd behövs för att uppnå optimal användning?
Hur lång svärd behövs för att uppnå optimal användning?
Svärdets längd beror på hur breda plankorna som önskas kapas. Du bör ha ett svärd som är 10 cm längre än plankan du ska såga.
Är det bättre att ha en klyvkedja eller en standardkedja? Vi rekommenderar klyvkedja till ett mobilt sågverk, eftersom klyvkedja är utformad för att såga finare längs fibrerna. Den ger också en bättre uttransport av sågresterna vilket gör att man minskar risken att sågen får jobba för hårt, eventuellt bränna plankorna eller helt stoppa sågarbetet.
Hur stor motorsåg ska man ha?
Vi rekommenderar minst 50cc och uppåt. Det som avgör är vilket träslag som ska kapas, bredden på sågytan och också hur trycket på sågningen utförs.
Stubbfräs
Varför måste man ha bladen i luften när man startar stubbfräsen?
När du startar stubbfräsen är det en bra idé att lyfta fräshjulet från marken genom att trycka ner handtaget och häva upp fräshjulet i luften. Det förhindrar att knivarna har kontakt med marken, vilket förenklar starten och ökar säkerheten, eftersom de börjar rotera när maskinen startar.
Vad är skillnaden mellan modeller före 2020 och efter 2020?
Skillnaden är att innan 2020 var knivarna fästa på fräshjulet med endast 1 bult. Efter 2020 fäster man knivarna på fräshjulet med 2 bultar.
Hur byter man knivarna och hur ofta bör man byta dem?
Knivarna byts enkelt genom att lossa bultarna som håller fast dem på fräshjulet. Knivarna är gjorda av hårdmetall, så de håller länge. Men det är användningen som avgör när de ska ändras. Kontrollera därför knivarna regelbundet och byt dem när de är alltför påverkade. Det kan vara klokt att ha extra knivar hemma för att inte arbetsuppgiften ska tvingas avbrytas.
Hur många knivar finns på fräshjulet?
Det finns totalt nio knivar på stubbfräsen, tre mitt-, tre vänster- och tre högerknivar.
Vilket underhåll ska man vara uppmärksam på?Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att du innan varje start kontrollerar knivbultarna, då maskinen utsätts för kraftiga vibrationer vid användning som kan göra att en mutter lossnar.
Har P. Lindberg reservdelar till stubbfräsen? Ja, P. Lindberg har ett reservdelslager för detta.
Vedklyv
Hur fungerar vedklyvar med turbo? Turbovedklyvar drivs av en 1,5 KW motor, som i sin tur driver ett kuggat svänghjul som skapar rörelseenergi med hög effektivitet.
Vad ska man göra om klyvkolven inte går tillbaka igen?
Du kan enkelt trycka tillbaka klyvkolven. Om den inte går tillbaka kan du trycka ner kolvstången och returfjädern drar in den automatiskt. Orsaken till att kolven inte går korrekt i retur är oftast att det ligger bark och spån längs returspåret. Se därför till att kontinuerligt göra rent längs klyvbordet.
Vad är skillnaden mellan mekaniska och hydrauliska vedklyvar?
- Turbovedklyvar drivs med ett kuggat svänghjul som mekaniskt driver tryckkolven. De hydrauliska klyvarna drivs via hydraulolja som pressar tryckstången fram och tillbaka. En hydraulisk vedklyv håller ett konstant tryck hela tiden, vilket påverkar returhastigheten.
- Det är mindre underhåll på turbovedklyvar, medan det på hydrauliska med tiden kan uppstå läckage.
Har P. Lindberg reservdelar till vedklyvarna?
Ja, P. Lindberg har ett reservdelslager för detta.
Flishuggare 7 kompostkvarnar
Varför startar inte min flishuggare efter att jag har installerat den?
- Kontrollera att bränslekranen och choken är på?
- Kontrollera oljenivån eftersom oljeskyddet (oljenivåvakten) löser ut om det inte finns tillräckligt med olja i motorn.
Vilket underhåll ska man vara uppmärksam på?
- Kontrollera och efterdrag alla bultar på maskinen efter att flishuggaren har monterats/installerats.
- Kontrollera att det finns tillräckligt med fett i lagret för knivhuset.
- Kontrollera att drivremmarna är ordentligt spända och åtdragna.
- Kontrollera att inget har fastnat i knivtrumman.
Vad ska jag vara uppmärksam på under/efter användning?
At - Kontrollera att det inte är för mycket löv/barr på grenen så att den inte täpper till knivtrumman.
- Vi rekommenderar att du går igenom alla bultar med jämna mellanrum innan du börjar fräsa, då maskinen utsätts för stora vibrationer vid användning som kan göra att en bult eller mutter lossnar.
Har P. Lindberg reservdelar till sina flishuggare/kompostkvarnar?
Ja, P. Lindberg har reservdelslager till våra flishuggare/kompostkvarnar.