Frostsäkring i stallet och utomhus
En genomsnittlig häst på 500 kg dricker omkring 25 liter vatten om dagen, året runt. En ko dricker upp mot 100 liter per dag. Vatten är otroligt viktigt för djurens välmående och också produktion. När temperaturen faller ner under fryspunkten så fryser vattnet, både utomhus men även inne i stallet. Om du inte är förberedd med en frostfri lösning så får djuren inget vatten och det kan snabbt få allvarliga konsekvenser. Det finns många olika manuella lösningar för att hålla vattnet frostfritt. Metoder där det ska bäras och passas, vilket både är tungt och tidskrävande för dig som djurägare. Men i längden blir det svårt, och för en större djurbesättning i stort sett omöjlig, att ständigt hålla koll så att djuren får det vatten de behöver och inte får stå utan det livsnödvändiga vattnet i alltför många timmar.Frostsäkring i stallet
Om ditt stall inte är uppvärmt behöver din vattenförsörjning frostsäkras för att säkerställa att dina djur har en god och säker tillgång till det vatten de behöver. Vår rekommendation är att använda sig av frostsäkra elvattenkoppar. Den gäller oavsett om du har kreatur, hästar, grisar eller får. De eluppvärmda vattenkopparna kan vara utrustade på lite olika sätt, med en vattenventil, en avtryckartunga eller med en flottör där vattnet alltid står redo i koppen. Vilken variant man ska använda handlar ofta om vilket djur som ska använda elvattenkoppen. Hästar och får kan t ex vara lite mer känsliga, än en ko, när det gäller att själv behöva trycka fram vattnet och kan därför behöva en elvattenkopp som är utan tunga.
Frostsäkring av vattenrör eller vattenslangar
Det är viktigt att man försäkrar sig om att hela kedjan i din vattenförsörjning är frostsäkrad. Faller det på en punkt i kedjan så riskerar man att hela systemet fallerar. Därför är viktigt att vattenledningarna är ordentligt skyddade och frostsäkra.
Om du har ett cirkulerande varmvattensystem rekommenderar vi att du använder en elvärmekabel runt dina rör. De ska placeras noggrant och sedan tejpas så att du undviker kortslutning och får optimal prestanda. Det kan vara lämpligt att använda alu-tejp för monteringen eftersom den både håller kabeln på plats och samtidigt hjälper till att sprida värmen. Det kan också vara bra att använda rörisolering, men beakta då att den bara används där djuren inte har tillgång att bita på den.
Använder du elvattenkoppar i ditt stall så behöver du säkra upp vattenledningarna med elvärmekablar. Om du har tillräcklig dimension på röret så rekommenderar vi att du använder en elvärmekabel för invändigt bruk. Tänk då på att elvärmekabeln ska precis täcka den sträcka som den ska värma, då den inte får vikas eller kapas. För att få in kabeln i röret så använder du en kabelförskruvning från anslutningssidan.
Det är viktigt att du skyddar både vattenledningen och eventuella installationskablar som finns i anslutning till vattenkoppen då särskilt hästar gärna letar reda på dem och biter på dem. En skyddsskena är ett bra skydd för att minska dessa risker.
Se alle elvärmekabel
Frostsäkring utomhus
För att hitta en bra frostsäkring utomhus behöver du starta med att överväga om du vill använda en elvattenkopp eller vattenkar eller -tråg. Det som är avgörande för valet är vilka möjligheter du har för ström- och vattentillförseln, och vilken typ av djur som ska ha tillgång till vattnet. Här kommer lite tips beroende på om du har kreatur, hästar, får eller grisar.
Se alla frostfria drickskärl och koppar
Kreatur. Om du har kreatur och söker en säker frostfri vattenlösning, så rekommenderar vi att du väljer mellan vattenkar och elvattenkoppar. Det avgörande är vad du för möjligheter gällande vatten- och strömförsörjning och vilken typ av vattenlösning som djuren trivs bäst med.
Om du kan få fram både vatten och el till den tänkta drickplatsen så är bästa lösningen alltid en frostfri elvattenkopp. Det är den säkraste lösningen eftersom du kan säkerställa att värme håller kylans påverkan borta från drickplatsen. De finns med tre olika vattenlösningar; ventil, flottör och tunga. De finns också i med olika styrka och lösningar för värmeslingan. Valet baseras på placeringen och dina djurs beteende.
Några av vattenkopparna är gjorda för att monteras på en betongvägg, trävägg, rörinredning eller annan solid och fast konstruktion. De är utrustade med rörventil eller flottör. Sen finns det andra som kräver att elvattenkoppen monteras i ett rör. Bäst fungerar det om de monteras i ett isolerande termorör. Det skyddar både vatten- och strömtillförseln och isolerar samtidigt inkommande vattenledningar från marken och upp till vattenkoppen.
Om du däremot inte kan få fram ström till drickplatsen, utan bara vatten, så kan det vara ett alternativ att i stället använda ett frostfritt vattenkar. Det håller vattnet frostfritt med hjälp av isolerad behållare med en tätande boll, som djuren kan trycka undan för att får tillgång till vattnet. Det finns två olika storlekar på karet, där det är viktigt att man väljer det kar som passar bäst utifrån hur många djur som ska dricka från det. Det är nämligen viktigt att karet kontinuerligt blir använt för att det ska hållas driftsäkert. Här är det också viktigt att karet placeras i lä så att påverkan från vinden inte påverkar nedkylningseffekten och därmed funktionen.
Har du tillgång till ström men inte framdragning av vatten så kan ett frostfritt vattentråg med termostat vara ett alternativ. Du behöver själv manuellt fylla tråget med vatten, men tråget slår automatiskt på eller av så vattnet inte fryser.
Häst/får. Har du häst eller får och kan få fram både el och vatten ut till drickplatsen, vill vi alltid främst rekommendera en lösning med en elvattenkopp. En elvattenkopp har de absolut bästa förutsättningarna till att säkerställa att vintervattnet håller sig frostfritt. Men valet av vilken typ av vattenkopp varierar lite utifrån vilket djur som ska betjänas. När det gäller hästar och får så vill de allra flesta ogärna dricka ur en vattenkopp med ventiltunga. Det då själva ventiltungan måste belastas av djurets mule för att vatten ska komma ut i koppen, och just dessa djur är känsliga för den typen av tryck. För att säkerställa att de får fram vatten när de önskar är det därför oftast bättre att välja en elvattenkopp utan tunga.
För dig som har tillgång till ström men inte vattenförsörjning så erbjuder vi ett frostfritt vattentråg med termostat. Tråget behöver fyllas manuellt med vatten, men tråget slår automatiskt på eller av så vattnet inte fryser.
Gris. Har du utegrisar som behöver få tillgång till säker vattenförsörjning vintertid så behöver du ha tillgång till både vatten- och strömförsörjning. Om du har det så rekommenderar vi alltid att du använder en lösning med elvattenkoppar. De finns med tre olika vattenlösningar; ventil, flottör och tunga. Alternativet med tunga är ganska ovanligt när det gäller grisar, eftersom deras nyfikenhet kan göra att ventiltungan blir alltför intressant att undersöka. Därför rekommenderar vi främst att du väljer elvattenkoppar med flottör eller ventil.
Några av modellerna kräver att elvattenkoppen monteras i ett rör. Bäst fungerar det om de monteras i ett isolerande termorör, som skyddar både vatten- och strömtillförseln. Konstruktionen isolerar också inkommande vattenledningar från marken och upp till vattenkoppen.
Det är viktigt att man vid planeringen väljer en plats för sina vattenkoppar som är i lä från påverkan från vind, då vinden är kan ha en stor påverkan på temperaturen och därmed också funktionen på elvattenkoppen oavsett styrka på koppens elvärmeelement.
Opsætning af drikkekopper
Fordelen ved en drikkekop er at dine dyr altid har adgang til friskt, frostfrit, rent vand. Den kræver lidt forberedelse at komme i gang med, da den både kræver vand- og strømtilførsel. Men når først koppen er sat op, kræver den meget lidt vedligeholdelse. Det er lidt forskelligt, hvordan du sætter dem op. Disse drikkekopper kan sættes fast på en mur, pæl, termorør, eller anden solid konstruktion. Disse modeller skal fastsættes på termorør, som både beskytter vand- og strømtilførslen. Sørg for at koppen står i læ, da de ellers kan blive udsat for lavere temperaturer, end de er egnede til.
Opsætning af drikkekar eller vandtrug
Har du ikke mulighed for strømtilførsel på marken kan du med fordel bruge isolerede drikkekar, der kan holde vandet frostfrit ned til -25grader. Har du strømførsel på marken, men ingen vandtilførsel anbefaler vi et frostfrit vandtrug, der automatisk sikrer tempereret vand, så snart temperaturen er under 15 grader.
Det gælder både drikkekar eller trug, at det er vigtigt, at de står stabilt. Det vil sige et støbt underlag, eller fast fliser.
De skal også stå i læ, da de ellers kan blive udsat for lavere temperaturer, end de er egnede til.
Se alle vores drikkekar og vandtrug her
Frostfri vandtilførsel på marken
Vandtilførslen skal være frostsikret, da der ellers ikke vil komme vand i koppen. Hvis du graver vandrøret/vandslangen ned til frostfri dybde, behøver du kun frostsikringskabler, dér hvor røret/slangen ikke er i frostfri dybde. Med frostsikringskabler omkring hele røret/slangen, behøver du ikke at grave noget ned. Frostsikringskabler skal snoes om slangen med god afstand mellem hver løkke, da der ellers kan ske kortslutninger. For at holde kablet på plads, anbefaler vi at du taper det fast med alutape. Det er vigtigt at beskytte kabler og rør, da specielt heste kan finde på at gnave i dem. Løse kabler og rør kan også udgøre fare for skade på dyrene.
Se kabler her
Frostsikring af udendørs vandhaner
Hvis din vandhane sidder udenfor, skal du huske at frostsikre vandhanen. Det kan du gøre ved at køre frostsikringskablet op, så det også dækker hanen. Du kan også investere i en frostsikret vandhane. En frostsikret udendørshane er konstrueret sådan at den ikke fryser, selvom temperaturen falder, og der er stillestående vand.