Häst

Så håller du dina hästar på rätt sida om stängslet

Med våra tips och produkter gör vi det enkelt för dig att hålla dina hästar på rätt sida av staketet.

Vi har ett sortiment av produkter av god kvalitet från kända europeiska stängselproducenter, vilket ger dig ett robust, stabilt och pålitligt stängsel som håller i många år.

Höjd på ditt häststängsel

När du ska välja hur du ska komponera ditt häststängsel börjar allt med att bestämma höjderna för ditt stängsel eller ditt staket. Beroende på vilken storlek din häst har eller om det kanske också ska finnas föl i hagen bestämmer du om du ska använda dig av två ledare eller tre. En ledare kan bestå av antingen band, rep eller tråd. Höjden och antalet ledare bestäms således främst av storleken på den största hästen som ska vistas i hagen.

Är det bara vuxna hästar som ska finnas i hagen så är det vanligast att man använder två ledare. Dessa monteras då lämpligen på höjderna 135 cm och 90 cm från marken. Är hästarna av en mindre storlek, t.ex. ponny eller islandshäst kan man justera ner höjderna.

Är det så att det också kommer finnas föl eller mindre hästraser i hagen så kan man välja att utrusta den med tre ledare. Höjderna rekommenderar vi då ska vara 135 cm, 100 cm och 60 cm på den lägsta ledaren, för mindre shetlandsponny eller liknande ras kan den lägsta ledare behöva vara 30 cm från marken. Man kan behöva justera höjderna lite individuellt beroende på dina hästars storlek och egenskaper. Vi rekommenderar också att använda tre ledare när hagen ansluter mot en trafikerad väg, för att på säkrast möjliga sätt skydda hästarna från att ta sig ut på vägen.

 

Band, rep och tråd

Valet av vilken typ av ledare är mycket upp till dig som användare. Hur uppfattar dina hästar olika ledartyper. Hur vana är de med elstängslet? Är din häst lugn och trygg eller kanske lite mer orolig eller energisk? De olika egenskaperna hos dina hästar kan påverka valet och den som känner dina hästar bäst är du.

Men vi delar gärna med oss av några olika råd och erfarenheter som du kan värdera när du ska välja vilken typ av ledare du ska välja till ditt häststängsel.

Förutom de olika höjderna som påverkas av dina hästars storlek och vilken vana de har av stängsel, så bör du också värdera valet utifrån bandet, repet eller trådens olika egenskaper i förhållande till hagens storlek.

Är det en stor hage med flera ledarrader så bör du försöka välja ett elstängselrep med så bra ledningsförmåga som möjligt. Ju bättre kvalitet desto bättre ledningsförmåga och ofta också levnadstid på repet. Vi rekommenderar i dessa fall alltid vårt Elstängselrep 6 mm -Star. Ett rep som är utformat för långa stängsel, med lågt motstånd och högre brottsstyrka. Söker du ett billigare, men fortfarande funktionellt alternativ så kan du i stället välja Elstängselband 6 mm - Basic.

Många vill gärna kombinera med ett band på den översta raden och med rep i de undre. Det för att bandet höjer uppmärksamheten från hästarna vilket gör att de lättare håller distansen till stängslet. Även här gäller det att välja et band som har ett så lågt motstånd som möjligt och som inte påverkas alltför mycket av vind och sol, vilket gör att det snabbt slackar. Något som både påverkar stängslets funktion men också ser tråkigt ut. Här rekommenderar vi vårt Elstängselband – Star, som finns i tre olika bredder; 40 mm, 20 mm och 12 mm. Ett alternativ är de enklare modellerna i serien Elstängselband – Basic – som finns i bredderna 40 mm, 20 mm och 10 mm.

Har man flera rader av ledare så är det inte ovanligt att kombinera ett band eller ett rep med rader av tråd i de lägre nivåerna. Den övre tråden fungerar uppmärksammande för djuren men de undre trådarna finns mest som stöd för de hästar som nyfiket försöker söka sig under. Men även här är det viktigt att tänka på att tråden ska hålla att sitta uppe en tid och att den med ett lågt motstånd inte påverkar stängseldriften alltför mycket. Ju högre kvalitet – desto bättre funktion. Vi rekommenderar här vår Elstängseltråd 2 mm – Star. Elstängseltråd är också ett praktiskt val om du vill göra periodvisa avgränsningar i dina hagar eller tillfälliga hagar om du reser med din häst på tävlingar eller andra aktiviteter. Ett annat alternativ är den enklare Elstängseltråd 2 mm - Poly.

Söker du en ledare som har en extremt hög livslängd, brottstyrka och lågt motstånd så hittar du det i modellen Horse Wire. Den 8 mm tjocka ledaren består av en 2,5 mm förzinkad ståltråd som är belagt med UV-beständig plast och sektioner av kolfiber som leder ut stängseleffekten till ytan. Ett mycket bra val som översta ledaren i en hage som ska fungera året runt i många år.

När det gäller hästar använder man sig generellt inte av ren järntråd, då den kan vara farlig för hästarna om de blir skrämda och försöker fly ut ur hagen. De får inte riskera att fastna och där kan en järntråd medföra en högre risk. Vi vet dock att i trygga hästgrupper och i sambeten med andra djurslag i längre stängsel så fungerar det bra och att vinsterna med en ledare med hög brottstyrka och god ledningsförmåga gör att stängslet håller sig driftsäkrare och kräver klart mindre underhåll än ett stängsel med polyrep eller -tråd. Ett komplement för att höja uppmärksamheten från djuren kan vara att låta den övre ledaren vara ett elstängselband.

 

Stolpar och trästaket

Alla stängsel kräver stolpar. På P. Lindberg har vi ett stort urval av olika stängselstolpar i god kvalitet som lämpar sig för permanenta hagar men också för mer temporära eller stripbeten.

Vi rekommenderar att du placerar stolparna på ett avstånd av 3 - 7 meter. Avståndet bör vara det kortare i hörn, grindöppningar, vid brytpunkter och ojämn terräng, men kan sträckas ut där landskapet är öppnare och jämnare.

Lite beroende på ditt val av ledare i ditt stängsel behöver du säkerställa att du i dina hörn eller på utsatta platser längs ett långt stängsel har ordentligt stadiga punkter som kan ge ditt stängsel den stabilitet som krävs. Här finns egentligen bara valet tryckimpregnerade trästolpar att välja på. Hörnet eller avlastningspunkten gör det möjligt för dig att ordentligt hålla den valda ledaren spänd och också säkerställa att kedjan av stolpar har fasta avlastningspunkter. Avlastningen bör byggas med grövre dimensioner och också strävas upp som ett parallellogram. En lämplig stolpdimension för detta är stolpar i dimensionen Ø14 cm eller Ø10 cm.

Längs stängslet kan du sen välja att fortsätta med trästolp, men då kan du välja kortare stolpar i mindre dimension Ø6-8 cm, där du kan välja på olika långa stolpar beroende på dina markförhållanden.

Om du har större hagar som du vill avgränsa under vissa perioder med elstängseltråd så kan du i så fall använda plast-, glasfiber- eller stålstolpar. De är lätta att flytta och kanske är avgränsningen inte fullt lika sårbar för en rymning eftersom djuren ändå begränsas av den yttersta stängselgränsen.

Är du intresserad att bygga din hage i trä så finns vårt Trästaket, som passar utmärkt till stakethagar eller runt din ridbana. Vill man komplettera med elstängsel så kan man med distansisolatorer sätta en rad rep eller tråd på insidan av staketet.

Hitta rätt elstängselaggregat

Hjärtat i ditt elstängsel är elstängselaggregatet. Det är den del som avger den strömimpuls som ska hålla djuren avskräckta från att passera den gräns din inhägnad ska skapa. Det finns olika typer av elstängselaggregat som antingen försörjs med ström från ett eluttag 230V, eller med ett batteri. Fördelen batteriaggregaten är att de inte kräver att man har en säker tillgång till fast strömkälla, utan att det relativt enkelt kan flyttas runt på dina marker utefter hur du önskar använda det. Vi har också några modeller där man kan välja om den ska försörjas från ett strömuttag eller via batteri, vilket självklart ger dig en ännu större handlingsfrihet.

Det finns också en produktserie med solcellsaggregat som har ett integrerat batteri som laddas upp med hjälp av solens strålar. Ett sådant aggregat kan man lätt flytta runt till de inhägnader som är i behov av ström, bara du ser till att aggregatet står i sol under större delen av dagen.

När du väljer ditt stängselaggregat är det viktigt att tänka på förutsättningar som vegetation och fukt, eftersom det påverkar staketets ledningsförmåga. Det är alltid bättre att välja ett starkare elaggregat än ett som är för litet eller på gränsen för att klara av jobbet. Därför rekommenderar vi alltid att du köper ett elstängselaggregat som har en viss överkapacitet.

På större inhägnader bör utspänningen vara minst 5000 V, så du är säker på att spänningen inte faller under de rekommenderade 3000 V på de mest avlägsna platserna i ditt stängsel. Tänk på att om du har mycket undervegetation och svårt att kontinuerligt röja den så kommer det också kräva att du väljer ett starkare aggregat.

Det är också viktigt att ta med vilken typ av band, rep eller tråd du ska använda till ditt stängsel eftersom motståndet i dessa påverkar driften mer eller mindre och därmed också påverkar ditt val av stängselaggregat.

Bristande jordning och åsknedslag är två av de vanligaste orsakerna till att ett elstängselaggregat slutar fungera som det ska. Jordningen påverkas av hur många jordspett du använder samt hur hög fuktigheten är i området du har placerat dina spett. Det kan vara en bra test att komplettera antalet spett eller prova att placera dem i ett annat område om aggregatet tappar sin jordning och funktion. Åsknedslag påverkar elektroniken i ett aggregat. Har man otur så slås elektroniken helt ut och aggregatet behöver då repareras eller i värsta fall ersättas. Åsknedslag omfattas inte av garantin. Därför är det en relativt billig säkerhetsinvestering att använda ett åskskydd som i de flesta fall skyddar aggregatet vid åska. Men för att vara på den säkra sidan ska man alltid vid åska dra ur stickproppen från vägguttaget och även koppla ur anslutningen på stängslet.

Av säkerhetsskäl bör det finnas en jordfelsbrytare installerad vid anslutningen till ett elstängselaggregat 230V.

Tänk också på att ett felplacerat stängselaggregat kan vid åskoväder utgöra en stor brandrisk. Stängselaggregatet får t.ex. inte placeras på en oskyddad trävägg eller inne i en lada. Bästa platsen att placera ett aggregat är i ett brandsäkert rum, utvändigt på en stenvägg eller på en fristående stolpe. Utomhus är det lämpligt att skydda aggregatet från väta med ett litet tak. I P. Lindbergs sortiment finns det några alternativ på aggregatboxar, som kan användas för att minimera både ström- och stöldrisker. Viktigt också att du tar ström till ditt aggregat från en strömkälla alldeles intill aggregatet och att ledningarna aldrig dras genom brandfarliga miljöer.

Isolatorer, grindar och skarvlås

När du valt ditt elstängselaggregat, dina stolpar och band, rep eller tråd till ditt stängsel är nästa steg att välja isolatorer, grindlösningar och hur du ska skarva dina ledare längs ditt stängsel. P. Lindberg erbjuder en otrolig bredd inom detta sortiment 

Du hittar alla modeller här

Isolatorer

Isolatorn är den stängselkomponent som håller ditt band, rep eller din tråd uppe längs stolparna på ditt djurstängsel. Valet av isolator påverkas således av just dina val av stolpar och ledare. Kanske har du valt plaststolpar som är utrustade med fasta platser för ledaren, har du valt t.ex. trästolpar så behöver de utrustas med en lämplig isolator. Här erbjuder P. Lindberg ett stort och omfattande isolator-sortiment som du kan välja av.

Vi har några tips som kan vara till nytta vid ditt val:

 

Vid järntråd 

Här rekommenderar vi att du använder en ringisolator. Det kan vara lämpligt att välja en ringisolator utan metallkärna. Eftersom järntråden med tiden kommer ”gnugga” på isolatorn så minskar du risken för kortslutning när isolatorn slits. Dessa kan behöva förborras när de sätts upp eftersom de inte är lika stabila och det därför kan gå åt några fler vid uppsättningen. Många väljer dock ändå den mest populära isolatorn i vårt sortiment Ringisolator med metallkärna, då många kunder tycker de håller tillräckligt bra och är klart enklare att montera.


Vid rep och tråd

Det finns ett antal olika lämpliga repisolatorer och trådisolatorer som lämpar sig bra när du valt rep eller tråd som ledare i ditt stängsel.

Vill man att den avsedda isolatorn ska sitta på distans från t.ex. ett trästaket eller ett vanligt djur-/viltstängsel så kan man med fördel använda en distansisolator där det finns några olika att välja på beroende på om man vill använda, band, rep eller tråd.


Distansisolatorer för band, rep och tråd

Vill man att den avsedda isolatorn ska sitta på distans från t.ex. ett trästaket eller ett vanligt djur-/viltstängsel så kan man med fördel använda en distansisolator där det finns några olika att välja på beroende på om man vill använda, band, rep eller tråd.

Vid band 

Om du använder band till ditt stängsel så finns även här ett stort antal olika bandisolatorer att välja på. Du kan med fördel kombinera mellan låsbara bandisolatorer och de med frigång. I och med att band ofta påverkas av både vind och sol och ofta slackar med tiden, så kan de låsbara isolatorerna hålla bandet sträckt och justeras löpande. Dock så är det lite överdrivet att låsa bandet vid varje stolpe – och därmed onödigt oekonomiskt.


Distansisolatorer för band, rep och tråd

Vill man att den avsedda isolatorn ska sitta på distans från t.ex. ett trästaket eller ett vanligt djur-/viltstängsel så kan man med fördel använda en distansisolator där det finns några olika att välja på beroende på om man vill använda, band, rep eller tråd.


Skarvlås

Om längden på ditt stängsel är långt så kan du behöva skarva dina ledare. Det är en bra idé att använda bra skarvlås då det är en av de platser som annars kan skapa driftsstörningar eller som drar onödig kraft ur ditt stängsel. Man bör inte skarva sitt stängsel genom att knyta sina rep eller band, vilket avsevärt försämrar driftkvaliteten i stängslet och i värsta fall sätter hela stängslet ur funktion.

Vi har ett stort antal olika skarvlås att välja på och här är en tabell som hjälper dig att välja

Grindöppningar

För att komma in och ut ur din inhägnad, utan att behöva stänga av strömmen eller få stötar, måste du skapa grindöppningar. När grindhandtaget öppnas kommer resterande delar av hagen, på andra sidan handtaget, att bli strömlös tills du sätter tillbaka handtaget på grindhandtagsisolatorn. För att resten av stängslet inte ska bli helt strömlöst när grinden öppnas, så gör man en alternativ väg för strömmen under öppningen genom att ansluta bägge sidorna till varandra med hjälp av en matarkabel.

Matarkabeln måste vara så bra isolerad att risken för överslag är omöjlig. Den bör också placeras i någon form av rör som skyddar isoleringen då marken rör sig och en sten med tiden kan skada isoleringen. Blir isoleringen skadad så går strömmen ut i marken och eftersom djuren känner detta så kan det bli svårt att få dem att passera grindöppningen.

Själva grindöppningen kan göras med klassiska ledhandtag som kan köpas i förpackningar med 1 st i svart, eller i förpackning om 5 st i svart, rosagult eller lila färg. Vi har också färdiga grindhandtagskit för band eller rep, som innehåller två grindhandtag samt övriga detaljer för grinden.

Vi har också elastiska grind. Som hästägare bör du välja den, så du inte riskerar att din häst trasslar in sig i grinden.

Om du vill undvika att bandet, repet, tråden kommer i kontakt med marken kan du med fördel installera en Flexigate med band eller med rep, där bandet/repet automatiskt rullas in när du öppnar grinden. Om du kör mycket in och ut ur hagen kan vi erbjuda en elstängselgrind Electro Gate som öppnas och stängs i båda riktningar av sig själv, när du passerar med ditt fordon.

Alla trådar, band och rep blir med tiden slacka. Väder och vind i kombination med den kvalitet man väljer påverkar när i tid det sker. Om stängslet börjar hänga kan det åtgärdas med sträckare. Om du använder band har vi en Bandisolator med spännarfunktion, som har en praktisk spärrfunktion. Om du använder järn- eller aluminiumtråd säljer vi effektiva och starka trådspännare med klicklåssystem, som också finns i en hörnisolator-variant. Ett tredje och mycket populärt alternativ är denna trådspännare. För rep upp till 6 mm erbjuder vi en vårt skarvlås, som även passar bra till att efterspänna repet med.

Om du vill ha en mångsidig spännare som kan spänna upp både rep och tråd, kan vi erbjuda en trådspännare med wire och integrerad isolator och en repspännare med låsclips och rullisolator. För att öka flexibiliteten i stängslet vid yttre påverkan rekommenderar vi att du monterar en stark dragfjäder. Dragfjädern tar också upp variationer i stängslet beroende på årstid och håller tråden lika spänd sommar som vinter.

Praktiska hjälpmedel

Jordborrar och stolpdrivare

När du behöver göra hål i marken för dina stängselstolpar kan du använda en jordborr. Beroende på hur många stolpar du ska montera och hur djupt pålarna ska gå ner kan du välja två vanliga handkraftsdrivna jordborrar; jordborr Ø 15 mm eller en jordborr med en extra lång borr, i tre olika dimensioner. Om du har många stolpar som ska ner bör du överväga att istället ta hjälp av en bensindriven jordborrmaskin.

När stolparna ska i marken behöver du kunna slå ner dem. Här kan du välja en klassisk stängselklubba på 4,5 kg eller ett praktiskt nedslagningsrör med två handtag. Om du letar efter en snabbare och enklare lösning kan du välja en av våra stolpdrivare med bensinmotor. Vi har en stolpdrivare med 2-taktsmotor för stolpar upp till Ø99 mm, en med 4-taktsmotor för stolpar upp till Ø83 mm och vår största modell med 4-taktsmotor för stolpar mellan Ø 60 - 120 mm.

Kanske behöver du ta bort eller flytta stolpar. Det kan vara ett ganska tufft jobb utan hjälpmedel. Där kan vi på P. Lindberg erbjuda en smart stolplyftare som underlättar ditt arbete.

Stängseltestare

När du har ett elektriskt staket vill du självklart att det ska fungera optimalt. För att hålla ett öga på att funktionen och strömmen är korrekt kan du ta hjälp av en stängseltestare. Du kan också använda en digital voltmätare eller en felsökare. Vill du ha en smart och enkel lösning så rekommenderar vi en stängselövervakare för direktmontering på staketet, som konstant visar om det finns ström på staketet med ett ljus som blinkar.

Vill du kunna övervaka ditt stängsel på längre avstånd och kontinuerligt få uppdateringar i din mobil (baserat på val av tjänst) så är Luda FenceAlarm ett praktiskt övervakningshjälpmedel. Som tillbehör så kan den drivas av solcellspanelen Luda SolarCharger.

Jordning

För att ditt elektriska staket ska fungera korrekt måste du skapa en effektiv jordanslutning. Det vanligaste felet när ett stängselaggregat inte fungerar som det ska är att det har bristande jordning.

Det är viktigt att du hittar ett område för dina jordspett där du vet att marken håller en konstant fuktnivå. Påverkas marken av torka under säsongen kommer det göra att stängslet inte fungerar korrekt eller kanske inte alls. Så om din jord är mycket torr, sandig eller stenig kan det behövas fler spett. Det är också viktigt att man har rätt antal jordspett anslutet till sitt stängselaggregat. En generell regel är att ha ett jordspett per joule som ditt stängselaggregat har. Ju starkare aggregat du har desto fler jordspett behöver du alltså använda för att garantera rätt jordning.

Jordspetten ska placeras 2 - 3 meter från varandra, för att inte störa varandra, och om du har utrymme så är det lämpligt att placera ut dem i en stjärnformation. Du får inte jorda elstängsel närmare än 10 meter från byggnader eller annan jordning. Jordspetten kopplas sedan samman och vidarekopplas till elstängselaggregatet med en jordkabel, och gärna då via ett åskskydd. Åskskyddet är en billig säkerhet för att motverka och om möjligt minimera skador vid åska.

För att skapa korrekt jordanslutning använder du jordspett, där vi kan erbjuda två olika varianter; en enkel modell på 100 cm och en variant utrustad med dragöglor på 120 cm.

Anslutningskabel 

För att sammankoppla dina olika delar av ditt elstängsel behöver man olika varianter av anslutningskablar. 

Här hittar du vårt sortiment av dessa.

Solcellspaneler

Solcellspaneler är en alltmer populär och resursbesparande alternativ till energikälla för ditt elektriska staket. Främst till de elstängselaggregat som drivs av batterier. Solcellspanelerna ser till att underhållsladda dina batterier så att de under lägre tid kan försörja ditt elstängselaggregat med driftsström. Hos oss hittar du solcellspaneler med en effekt på antingen 15W eller 25W.

Varningsskyltar

Om ditt elektriska staket gränsar till en allmän väg är det obligatoriskt att sätta varningsskyltar på staketet var 50:e meter. Det ska även finnas varningsskyltar på båda sidor av en grind. Det för att varna för den elektriska puls ditt stängsel avger och därmed minska risken för onödiga personskador. Välj mellan dessa två varningsskyltar för ditt elektriska staket.